Wat is wushu?

Wushu is de algemene term waarmee krijgskunsten worden aangeduid die in China ontstonden en ontwikkeld werden. We kennen het ook als kungfu, maar onder welke naam ook, deze Chinese krijgskunsten liggen aan de basis van alle Aziatische vechtsporten. Wushu demoDoorheen de eeuwen zijn er verschillende systemen en stijlen ontstaan, elk met zijn eigen technieken, taktiek, principes en methoden. En de meeste van deze stijlen hebben naast ongewapende technieken ook vaardigheden met wapens ontwikkeld. Elke stijl heeft zijn eigen typische houding tegenover de verschillende aspecten van het gevecht en daarbij speelt de populaire cultuur, het gedachtengoed en de filosofie van het Chinese volk zoals zich dat over een periode van vele duizenden jaren heeft gevormd, een grote rol. Hierdoor is wushu meer geworden dan een eenvoudig systeem van aanvallen en verdedigen; het heeft zicht ontwikkeld tot een manier om lichaam en geest te trainen zodat iedereen die het beoefent ze zich beter bij voelt.

Het Chinese karakter 'wu', de eerste lettergreep van het woord 'wushu' bestaat eigenlijk uit twee tekens. Het eerste is het karakter 'zhi' dat stoppen betekent en het tweede is het karakter 'ge', een oud Chinees wapen, een soort hellebaard. 'Wu' refereert naar alles wat militair is, maar de diepere betekenis is dus eigenlijk een wapen stoppen, of nog, het conflict stoppen zodat er vrede is. Wushu beoefenen versterkt niet alleen het lichaam maar het vormt ook geest en wilskracht. Ook ethiek is zeer belangrijk want net zoals andere krijgskunsten speelt respect voor de tegenstander bij wushu een grote rol.

Wushu demoIn onze tijd heeft wushu zich vertakt in vele stijlen en oefenvormen, elk met een eigen doelstelling. Sommige stijlen focussen op gezondheid en welzijn, andere stijlen voeren de traditie en de oorsprong van hun kunst hoog in het vaandel. In de voorbije jaren heeft wushu zich ontwikkeld tot een competitieve sport die wereldwijd wordt beoefend. Duizenden mensen in de ganse wereld doen aan wushu en genieten van het unieke karakter van deze opwindende sport. Wushu, als sport, wordt opgedeeld in twee grote categorieën, nl. Taolu (competitie van vaste routines) en Sanda (vrij gevecht).

 

Vrij naar "What is wushu?" op de website van de IWuF.

 

 

 

arena_starstone_logo_landscape.png

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer