Stand van zaken heropstart vechtsportbeoefening in Vlaanderen

De nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april een beslissing genomen over de eerste fase van de heropstart van de sportsector, die ingaat vanaf 4 mei. De regels rond sportbeoefening zijn een beetje versoepeld maar zijn nog steeds zeer strikt en indoor sporten zijn nog steeds niet toegelaten. 

Dit zijn de beslissingen:

  • Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen (steeds dezelfde personen), naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt (dus jezelf +2 dezelfde sporters of gezinsleden onder zelfde dak +2 dezelfde sporters). Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.
  • Bijvoorbeeld nieuw toegelaten: tennis, golf, vissen, kajak, atletiek, … de opsomming is niet limitatief - het gaat over alle sporten die je outdoor kan uitoefenen zonder dat er fysiek contact is met elkaar.

Concreet mag je nu buiten sporten en bewegen met inachtneming van social distancing en uiteraard met de nodige handhygiëne vóór en na het sporten. Volgende beslissingen regelen de randvoorwaarden die het beoefenen van sportactiviteiten terug mogelijk moeten maken:

  • Het verplaatsen naar een sportinfrastructuur is vanaf 4 mei toegestaan. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.
  • Het openstellen van outdoor infrastructuur is toegestaan, zodat de toegelaten activiteiten kunnen beoefend worden.
  • Kantines moeten gesloten blijven.
  • Douches en kleedkamers dienen eveneens gesloten te blijven.
  • Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden.
  • Verhuur of verkoop van sportmateriaal wordt niet toegestaan.
  • Het sportmateriaal moet vóór en na het sporten ontsmet worden.

De vechtsportfederaties hebben in samenwerking met het Risicovechtsportplatform bekeken hoe dit kan omgezet worden in specifieke richtlijnen voor de vechtsporten. Omdat vechtsporten vooral indoor worden beoefend en indoor sportaccomodaties tot nader order gesloten moeten blijven is het nog te vroeg om specifieke richtlijnen voor de vechtsporten op te stellen.  Maar het is belangrijk dat ook in deze moeilijke tijden alle clubs en hun leden, conform de heersende maatregelen van de overheid, gemotiveerd blijven om algemeen actief te zijn en te sporten vanuit hun kot. Alle vechtsporten hebben heel wat mogelijkheden die het sporten zonder contact mogelijk maken. Voorbeelden daarvan zijn schaduwtraining, bewegingen en technieken herhaaldelijk inoefenen, oefeningen op muziek, coördinatie-oefeningen, core stability, visualisatie-oefeningen, touwspringen, stretchen, ontspanning, meditatie, conditie- en krachtoefeningen.

Het volledige bericht van het Risicovechtsportplatform kan je hier downloaden.

arena_starstone_logo_landscape.png

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer